انرژی یکی از اساسی ترین نیازهای راهاندازی صنعت است و صرفهجویی در مصرف و جلوگیری از اتلاف آن میتواند به توسعه صنعت و تولید بیشتر به خصوص در کورههای ذوب برقی کمک نماید. برای تحقق این مهم راهکارهایی اندیشیده شده که یکی از آنها استفاده از آهن قراضه با کیفیت و چگالی بالا در کورههای القایی است .
از اینرو معمولا در کنار کارخانه ذوب و ریختهگری کارگاهی جهت تبدیل قراضههای متفرقه و گوناگون به قراضههای با کیفیت بالا و چگالی زیاد ایجاد میشود .
در کارگاه فرآوری قراضه از ماشینآلاتی مثل چنگهای مکانیکی جهت تفکیک انواع قراضه، دستگاه های خردکن قراضه، دستگاههای پرس هیدرولیکی و گیوتینها استفاده می شود .
قراضههای ورودی به محل کارگاه قراضه، ابتدا توسط چنگهای مکانیکی از یکدیگر تفکیک شده و به دستههای: قراضههای سبک و پروفیلها , قراضه نیمهسنگین بزرگ، قراضههای سنگین بزرگ و قراضههای ریز و سنگین تقسیم میشوند .
قراضههای سبک و پروفیلها که دارای چگالی کمی هستند به محل دستگاههای پرس هیدرولیک برده شده و به صورت مکعبهای فشرده شده با چگالی بالاتر در میآیند و در اندازههایی که قابلیت شارژ در داخل کورههای القایی را داشته باشند بریده شده و جهت ذوب آماده میگردند. بدیهی است افزایش چگالی قراضه باعث افزایش راندمان کورههای القایی و در نتیجه کاهش اتلاف انرژی میگردد .
قراضههای نیمهسنگین بزرگ , ابتدا وارد ماشین خردکن قراضه شده و بعد از قیچی و خردشدن مجددا به دستگاههای پرس منتقل شده و پرس میشوند .
قراضههای سنگین بزرگ نیز توسط دستگاههای برش هوا گاز به قطعات کوچکتر تقسیم شده تا بسته به اندازه کوره القایی قابل استفاده برای شارژ در کوره گردند .
در محل کارگاه فرآوری قراضه عملیات تفکیک قراضههای آهنی از سایر ضایعات مانند انواع لاستیکها و پلاستیکها، سنگها و دیرگدازها، قراضههای قابل انفجار و… نیز انجام می شود .
بدیهی است با عملیات فرآوری قراضه و بهینهسازی کیفیت و کمیت چگالی قراضه میتوان توان الکتریکی کورهها را تا بیش از ۳۰% افزایش داد .
با تولید بیش از حد آهنآلات بخشی از این آهنآلات پس از مدتی قابل استفاده نیستند. به عبارت دیگر به دلایل مختلف تبدیل به آهن قراضه می شوند که به آن ها ضایعات آهن نیز میگویند. با زیاد شدن تعداد ضایعات آهن و نیاز به انجام فرآیندهایی بر روی آنها و تغییر شکل دادن آن ها را فراوری قراضه مختلف گویند. دستگاه پرس ضایعات آهن، قطعات مورد نظر را با فرم و ابعاد یکنواخت تهیه کرده و همزمان به پرس آنها اقدام میکند. تولید دستگاه پرس ضایعات آهن موجب صرفهجویی زیادی در وقت و نیروی انسانی شده و از نظر هزینه نیز بهصرفه می باشد. عملیات انجام این کار که با استفاده از دستگاه پرس انجام میگیرد، پرسکاری نامیده میشود. ابزارهایی که در عملیات پرسکاری استفاده میشود قالب نامیده میشود. قالبها معمولاً از دو قسمت تو پر (سمبه) و تو خالی (ماتریس) تشکیل شدهاند و بر حسب کاری که انجام میدهند به دو دسته قالبهای برش و قالبهای فرم تقسیم می شوند.
در تعریف دیگری از دستگاه پرس ضایعات آهن آمده است که ماشینی است که عمل تغییر شکل فلزات (آهن آلات) را بدون براده برداری انجام میدهد. دستگاههای پرس ضایعات آهن انواع مختلفی دارند، گرچه هر کدام کار مشابهی را انجام میدهند ولی بسته به اینکه قدرت موتور آنها چقدر باشد و چه اندازهای و ابعادی داشته باشند در انواع مختلفی جای میگیرند. به طور معمول در ابعاد حدودی ۶۵ در ۶۱ در ۸۳ سانتی تولید و قابلیت عیبیابی و رفع خودکار عیب از راه دور در بیشتر آنها وجود دارد. تقریبا زمانی که طول میکشد تا عملیات پرس آهن انجام گیرد چیزی در حدود ۲ دقیقه است. البته بسته به نوع دستگاه و نوع آهن آلات و ضایعات ممکن است این زمان تغییر کند. قابلیت دیگری که در بیشتر این دستگاه ها وجود دارد ضد سایش بودن ورق بدنه آن ها می باشد. کارکرد دستگاه به دو طریق قابل انجام است. در واقع هم به طور دستی و هم به طور اتوماتیک می توان عملیات پرس را با این دستگاه انجام داد. وزن این دستگاه ها نیز به دلیل حجم بالای موتورشان تقریبا سنگین است و جابجایی آن ها در بعضی از موارد بسیار مشکل است.
اما دستگاه پرس ضایعات آهن چه کاربردی دارد؟ استفاده از آن برای شکلدهی و تغییر شکل قطعات فلزی و آهنآلات بیشتر رواج دارد. در واقع به نوعی میتوان گفت که این دستگاهها کاربرد آهنگری دارند. در در فرایند آهنگری، کاربرد دیگر دستگاه، پرس کردن خودروهای فرسوده است.